Aktiviteter 2013-2019

Alla har vi mycket att göra men ta dig tid och kom med på någon av våra aktiviteter!

 


2019

  • 6 december: Julbord. Föreningen ordnar buss.
  • 24 ktober: Pubkväll på restaurang Hörnet vid Kvarntorget, Uppsala
  • Maj: Frukostmöte hos Nordenstens Lift
  • Mars: Årsmöte i Vattholma med underhållning av Jacke Sjödin

2017:

  • Information från Almi om stödåtgärder och aktiviteter
  • Informationskväll om utbyggnadsplanerna på Fullerö Backe (västra sidan)
  • Pubkvällar samt deltagande i lokala möten och kommunens dialogmöte
  • Julmiddag på Gammeltammen i Österbybruk
 

Julmiddag på Salsta slott 2 december 2016

Årets Julmiddag hölls på Salsta slott med sedvanlig magisk inramning!

Glögg och mingel under de vita valven följt av julmiddag i Kungssalen en trappa upp.  Som vanligt ett utsökt, läckert och fräscht julbord. Arne Wiig,som ordnat julbordet åt oss, passade på att berätta några spökhistorier under samlingen med glögg. Även detta år var middagen välbesökt, 33 deltagare!


Almi informerar om möjliga stöd till företagare 21 sept 2016

Almi föreläste för företagarföreingen den 21 september i Storvreta biblioteket.


Ölprovning och mingel på Slottskällan 15 april 2016

Företagarföreningen genomförde en mycket trevlig kväll med ölprovning, titt på tillverkning och tillfällen till mingel i Slottskällans lokaler.


Försäkringskassan informerar företagare 3 mars 2016

Ett sammandrag av föredraget kommer inom någon vecka. Håll tillgodo med den powerpoint vi fick tills vidare.

Sjukförsäkringen
Försäkringskassa informerar om sjukförsäkring


Julmiddag på Salsta slott 4 december 2015

Årets Julmiddag hölls på Salsta slott med sedvanlig magisk inramning och oväder!

Glögg, mingel och ett mycket intressant bildspel från Mikael Erikssons dykresa i tropiska vatten inledde kvällen. Under tiden dukades julmatens alla läckerheter fram utanför dörrarna till Kungssalen.

Utsökt, läckert och fräscht julbord, med en fin avslutning med små läckerheter och klassikern Ris a´la Malta, för den som orkade. Vi satt vid runda bord, vackert dukade, med våra gamla kungar som åskådare från väggarna. Arne passade på att berätta om porträttet av kung Karl XI där han hittat en historisk “nyhet” som han nog är ensam om att ha identifierat. Spännande!

Jag tror att flera av oss blev sugna på en runda på slottet! Om fler tycker det låter som en bra idé kanske vi kan ordna ett företagsmingel i mars med detta som inslag.

/Styrelsen


Pubkväll och mingel 23 okt 2015

Den 23 oktober träffades ett tio-tal företagare för middag och en god öl på Katalin. Vi hade en mycket trevlig kväll och gör gärna om detta nästa år. Gärna en lokal där det går lättare att prata, enligt någon av de närvarande.


Marknadsföring och Varumärke – öppen föreläsning för företagare i regionen 8 april 2015

Onsdag den 8 april 2015 träffades företagare från föreningen i Storvreta biblioteket för att lyssna på Urban Gavelins föreläsning om marknadsföring. Urban kom från företaget Powersales Communication och gav oss en hel del värdefulla tips om marknadsföring. Vad är det vi säljer och vad är det kunden behöver? Fokusera på behovet inte på “varan” i sig. Det blev en hel del prat om marknadsföringskanaler idag och i morgon och vi fick en del intressanta tips som vi som var där kommer att fundera vidare på. Urbans föreläsarbilder finns att få som pdf fil om du hör av dig till ordföranden i föreningen (christina@nordensten.se)


Julbord 2014

Julbordet 2014 genomfördes fredag den 5 december på magiska Salsta slott i Kungssalen.

God mat och dryck i trevligt sällskap i en fantastisk miljö, som Arne Wiig berättade om under en stund till kaffet.

Vid den inledande samling med glögg berättade Magnus Thor om sin verksamhet inom Magnus Thor AB. Mycket uppskattat och intressant enligt deltagarna. Julbordet samlade 33 personer från föreningen och drygt 15-talet medlemsföretag.


25 september 2014 – En upphandlares bästa tips samt besök av Föreningen Vårda Uppsala

Vårda Uppsala berättade om området norr om Gamla Uppsala, både ur ett historiskt, kulturellt som småföretagarperspektiv. Det finns alla anledning för den som är intresserad av att ta del av företagsideer att höra av sig till Styrelsen för att ta del av återkopplingen från det föredraget.

En upphandlares bästa tips till dig som lämnar anbud var det andra föredraget under kvällen. Från detta finns en informativ power point som innehåller det viktigaste. Ta gärna kontakt med Styrelsen om du vill ta del av informationen.


Skördefesten i Storvreta 13 september 2014

Företagarföreningen fanns med på Skördefesten med information och möjlighet att teckna medlemskap.


Grillkväll 23 maj 2014

23 maj genomförde föreningen ett medlemsmöte följt av grillkväll. Mötet tog ca 10 minuter i anspråk där vi klubbade igenom stadgeändringen för andra gången.

Lokalen var verandan utan för SIKs café. Det var runt 25 grader i luften, sol, god mat och dryck, och mycket trevligt sällskap! Tyvärr drog klockan iväg, som den lätt gör när det finns mycket att prata om, därför kom aldrig boule-kloten fram.


Sjukgymnasten Gunilla Söderström från Aktiv Hälsa – Håller vi till 60+? 1 april 2014

Storvreta Biblioteket 20140401

Gunilla Söderström sjukgymnast på Aktiv Hälsa i Uppsala, med idrottsmedicin som specialitet, är ledare på Friskis och svettis samt undervisar på Uppsala Universitetet berättade och svarade på frågor på Företagarföreningens kväll om arbete, kropp och hälsa. I förväg hade vi samlat in några typfall av besvär från ”kroppen” beroende på yrke – för att lägga grunden för Gunillas besök. Till kvällen anslöt 7 personer från företag i regionen.

Rygg, leder muskler – besvär

Gunilla berättade om hur rygg, leder och muskler fungerar. Flera av de närvarande hade erfarenhet av diskbråck varför det blev en del prat runt denna problematik. Kroppen åldras från tidig medelålder, där även diskarna mellan ryggkotorna blir tröttare, torrare och mindre elastiska. När ett diskbråck spricker rinner det ut lite vätska ur den, som sen  trycker på nerven och ger smärta ut i ett ben eller arm, beroende på om diskbråcket sitter högt eller lågt i ryggraden. Vanligen är det ländryggen (längst ned) eller nackens diskar som drabbas. Disken är som en blöt tvättsvamp, och torkar också som en sådan. Därför avvaktar man oftast med operation de första 6 månaderna. Om diskbråcket krymper tillräckligt kan operation undvikas. De flesta med diskbråck har haft ett förstadium där disken buktat och spelat oss spratt i flera år. Vi har ofta haft känningar ett tag innan.  Diskbråck som går sönder ”framåt” mot buken är ett bråck utan nervpåverkan. Det gör bara väldigt ont. Det blir svårare att diagnostisera om det inte görs en ordentlig utredning.

Artros är också något som kan drabba ryggen, och vanligaste är att få artros i ländryggen. En artros stillar sig över tid. Det stelnar till, och med starkare muskler och initialt smärtlindring blir det bättre. Det är inte nödvändigt att behöva deppa ihop.

Vi är inte byggda för att sitta stilla långa dagar, att jobba enformigt, att jobba statiskt och att arbeta böjda eller med armarna långt från kroppen (hävstångseffekten). Musklerna behöver omväxling med både jobb och vila. Går vi omkring med 10% (och mer spänning) i våra muskler i mer än 4 timmar så blir det väldigt dålig genomblödning och det blir kvar sura produkter (slaggprodukter) i muskulaturen. Gunilla visade oss genom praktiskt övning att det kan vara svårt att själv registrera ett 10%-igt påslag i musklerna. Vi kan därför vara omedvetna om en sådan process. Det enda sättet att bli av med slaggprodukterna i musklerna kan vara att röra på dem och stretcha musklerna. Men att gå från hårt och statiskt arbete direkt till gymmet kan bli väldigt fel med tuff träning på en muskel som behöver mjukas upp och få en bättre genomblödning först.

De vanligaste musklerna vi får besvär i är den stora muskeln på ryggen vars överkant vi kan känna när vi lägger handen över axeln. Dvs överkanten går från axel till nacken och sen ned som en tringel utmed ryggen. Under den stora muskeln har vi en skulderbladsmuskel som också kan ge besvär. Den fäster på skulderbladets övre del och upp på nacken.

Vad kan vi göra för att må bättre

Om muskeln är trött och överansträngd är det bra att försöka röra och stretcha muskeln, och kanske också lägga sig i ett varmt bad eller lägga en värmekudde på. Har vi ett för musklerna tröttande arbetsposition kan det vara bra att inte göra allt jobb på en gång utan avbrott! Ta pausar. Göra något i en annan position en stund.

Att ha haft diskbråck är inget hinder för att börja löpträna igen när det gått en tid. Disken läker. Det är väldigt individuellt med diskbråck, man måste låta kroppen bestämma, det går ofta att återuppta det man gjort förut. Disken saknar egen blodförsörjning och behöver rörelse för att bli försörjd med blodförsörjning från sin omgivningen. Att bli inaktiv är därför inte en bra strategi.

För att egen träning ska fungera så bör du hitta något att göra som du gillar. Skaffa en träningskompis som drar och ser till att det blir av. Har du långa arbetsdagar – hur gör man då? Går det att en dag sluta lite tidigare eller att lägga träningen på helgen? Har man mycket smärta kan vatten vara bra miljö att röra sig i.

Du måste själv fundera över och göra prioriteringen för din egen hälsas skull. Utmana dig själv och prova något nytt. Det behöver inte vara gym! Enkel vardagsmotion, använda gummiband (Gunilla demonstrerade) och promenader är också bra träning.

Gunilla berättade att hon var in på Storvreta gymmet på väg till kvällens möte. Gunilla konstaterar att vi har ett bra utbud av styrketräningsmaskiner, core, spinning och boxercise inom räckhåll. Mät gärna hur mycket du går om dagen med en stegräknare. 10000 steg om dagen tycker Gunilla är något vi bör gå om dagen.


Studiebesök vid Hallstavik pappersbruk 25 mars 2014

Företagarföreningen åkte den 25 mars till pappersbruket i Hallstavik – Hallsta papper – under ledning av Jan Planhammar som var initiativtagare till studiebesöket.
21 företagare/anställda från 7 företag var representerade.Besöket inleddes med en översikt av verksamheten under moderbolaget Holmen.
Holmen Papper – Bravikens pappersbruk, Hallsta pappersbruk och Holmen Paper Madrid
Iggesund paperboard – Iggesunds bruk och Workingtons bruk.
Holmen Timber – Bravikens sågverk och Iggesunds sågverk.
Holmen Skog – med kunder inom Massa- och pappersindustri, sågverk och värmeverk. Total landareal 1 266 000 hektar
Holmen Energi – 21 Vattenkraftsanläggningar, 3 vindkraftparker och torvbrytning. Ansvar för koncernens vatten- och vindkraftanläggningar samt elförsörjning till koncernens svenska enheter.Efter genomgången med flera intressanta fakta fick vi gå igenom anläggningen från “ax till limpa” med 2 duktiga guider.Några axplock fakta:
De 2 sågverkens spill går till kartongbruket i Iggesunds produktion.
Den skog som behövs till Holmen kommer till 64% från egen producerad skog.  Det finns också egen plantskola i koncernen. Det kommer ett stort antal långtradare med timmer till Hallsta varje dag. Flera i timmen. Avlastningen går otroligt snabbt där en gripklo med ett enda lyft lyfter av ett helt lass från en lastbil. Dessutom kommer det timmer på pråm från öarnas avverkning. Åländska båtar används för transporter från Hallsta ned till Norrköping och Tyskland.Holmen energi står för 41% av energiåtgången inom Holmens verksamhet. Förutom vattenkraft finns det vindkraft i Skutskär, och ny vindkraft planeras nu utanför Hallstavik. I Hallstavik finns idag 2 “linor” för papperstillverkning. Dessa nyttjar lika mycket energi som 20% av Forsmark 1. Med utbyggd vindkraft kommer denna att kunna ersätta 20% av Hallstas energiåtgång.Det går åt stora mängder vatten i produktionen av papper. Därför är närheten till åar och reglerade vattenmagasin en nödvändighet. När de färdigbehandlade träfibren läggs ut på “duken” för att bli papper är det i början av linan 90% vatten och 10% fibrer. Det säger sig självt att det går åt mycket energi och blir mycket ånga under produktionen. I Hallsta tillverkas inte den blekare papperstypen. Till sådant papper krävs att lignin (träets bindemedel) tas bort, vilket görs med kemiska processer. I Hallsta produceras inte heller det blanka “veckotidningspappret”. Till den produktionen används porslinslera, där pappret är bestruken med så mycket som 30% engelsk porslinslera i förhållande till övrigt innehåll.Framtiden:
Alla pappersbruk i Europa har fått stänga enstaka “linor” i sina anläggningar för pappersproduktion. Så även Hallsta. Under Hallstas glansdagar i mitten på 70-talet arbetade så många som 1400 personer i pappersbruket. Idag är det 400 personer som arbetar i skift 24/7. Var 14e dag är det en dags service-stop.I Holmens årsredovisning kan du läsa mer om verksamheten. Du hittar den på https://www.holmen.com/sv/Besöket avslutades med sen lunch och hemfärd.Bruket har öppet för besök från intresserad allmänhet kl 13 tisdagar och torsdagar under juli månad. Anmälan måste göras senast kl 12 samma dag.

 


Årsmötet 2014 + besök av styrande politiker!

I anslutning till Företagarföreningens årsmöte gästades föreningen av Fredrik Ahlstedt, kommunstyrelsens ordförande och Nya Moderaterna samt Marlene Burwick, Socialdemokraternas kommunalråd. Tema för mötet var utvecklingen i regionen Storvreta-Vattholma-Skyttorp och hur den påverkar företagandet och företagare.

Fredrik och Marlene inledde med att berätta om hur de ser på utvecklingen i stort för kommunen och hur den spiller över på den norra kommundelen. Kommunen arbetar med att uppdatera och förfina den översiktliga översiktsplanen. Fredrik kommenterade att när kommunen håller möten om översiktsplaner är det genomgående lågt intresse från invånarna, jämfört om det är en enskild sakfråga som t.ex. ett brobygge.

Fram till år 2030 beräknas kommunen ha vuxit med 50000 invånare. Det finns ett stort intresse för att flytta till Uppsalaregionen. Det är en av de bästa platserna i Europa, vi har en bra tillväxt, relativt låg arbetslöshet, välutbildad arbetskraft och utbildningscentra. I sammanhanget är den mentala bilden viktig – att man vill växa som stad och kommun. För att vara attraktiv är infrastruktur, men också de mjuka frågorna, viktiga. Moderaterna och Socialdemokraterna är i många tankar överens. Det är viktigt att skapa utrymme för att ta emot fler som vill flytta till Uppsala. Däremot ställer sig Socialdemokraterna frågan – vad kan vi göra för att sprida folket över hela kommunen och inte bara i stadskärnan? Både Fredrik och Marlene pratade mycket om hur man får igång byggande i kommunen, inte minst utanför staden. Det finns en stor tröghet i vår region avseende byggande. Hur stödja den lokala servicen? Strategier för kollektivtrafik och pendlarparkeringar, nämner Marlene, att hitta pusselbitarna där vi som kommun gör skillnad. Marlene nämner också bland annat förskolor och skolor som viktiga delar i att locka folk att bosätta sig utanför stadskärnan.

Diskussionen som följde, med många frågor och inspel från de ca 25 deltagarna, handlade mycket om markfrågor och företagande. Bland annat berättade Fredrik att kommunen äger mycket mark i Skyttorp, men inte så mycket i Vattholma, och det påverkar kommunens möjlighet att göra saker. Uppsala som kommun är relativt unik, då vi har ett lågt markägande i förhållande till andra kommuner. Det pratades en del om att det måste finnas markområden som passar företagare, och att vi som förening hoppas att kommunen beaktar det i framtida byggprojekt. Vidare diskuterades kommunens tillgänglighet och närvaro för både företagare och invånare, att underhållet i våra orter är eftersatt och behovet av att skapa attraktiva förhållanden för att motverka att det blir ”sovstäder”. Bland annat fördes en debatt om det ska satsas på hyres- eller bostadsrätter när det byggs flerfamiljshus på våra orter. Meningarna var delade bland mötesdeltagarna, av olika skäl. Fullerö-området diskuterades – gagnar det oss eller inte? Fredrik berättade att det nu är klart att det byggs bostäder. Föreningen ifrågasatte om en stormarknad verkligen gynnar utvecklingen i Storvreta eller inte. Marlene berättade att Socialdemokraterna är emot att fler köpcentra byggs, det räcker bra med de centra som redan finns idag. Fredrik berättade på en fråga från deltagarna om vad kommunen gör för att få fler företag till Uppsala som t.ex. mässor, markfrågor, stöd med snabb service från näringslivsservice. Sist togs fiberfrågan upp, där Fredrik berättade att det nu finns en anställd person som ska stödja de grupper på landsbygden som är intresserade av att driva frågan.

Stort tack till Fredrik och Marlene för att ni ställde upp och diskuterade framtiden med oss företagare!


Företagarkväll 21 januari 2014 – Arvsfrågor för företagare

Företagarföreningen inbjöd till öppet möte för alla företagare i området, medlemmar som ickemedlemmar.

Margareta Brattström, professor och jurist vid juridiska institutionen vid Uppsala universitet, berättade om vad som gäller vid dödsfall och för olika situationer. Margareta har skrivit en mycket använd och pedagogisk bok som heter ”Rätt arv” för den som vill ta reda på precis hur det är och vara säker på att göra på rätt sätt. Margareta har också skrivit boken ”Äktenskap samboende partnerskap” samt boken ”Makars pensionsrättigheter”.

Några exempel på vad Margareta tog upp följer här:

Det är skillnad på om man är sambo eller gift. Är man gift och bara har gemensamma barn ärver den efterlevande maken/makan allt. Den efterlevande får göra vad han/hon vill, men vissa omfattande gåvor kan påverka arvets slutliga fördelning – gränsvärde förmodligen vid ca 25% av boets värde. Först när båda makarna är döda ärver barnen. Har dödsboet skulder betalas de först, före delning mellan bröstarvingar. Om barnen (bröstarvingarna) inte är överens om delning av kvarlåtenskapen, som t.ex. ett företag, så blir ägandet gemensamt.

Det finns något som heter ”förstärkt laglottsskydd” som kan träda in. T.ex. om man ger bort en gåva när jag tror mig vara döende men ändå överlever, då gäller laglottsskyddet oavsett om det gått 20 år sen gåvan gavs. Dvs då måste det som tidigare givits bort räknas in vid delning av arv. Så länge vi kan tänka oss att släppa taget kan vi däremot göra vad vi vill. Om du skänker ditt företag eller lantbruk till en av bröstarvingarna men fortsätter ha bestämmanderätten över verksamheten plockas företaget/lantbruket tillbaka i laglotten genom det förstärkta laglottsskyddet den dagen det blir dags för delning. I de fall man önskar att en av bröstarvingarna ska överta företaget/lantbruket går det att testamentera, men om inte övriga bröstarvingar/barn kan få sin laglott inom ramen för arvet måste man se till att de kompenseras på annat sätt, tex genom förmånstagarförordnande på en livförsäkring.

Mellan sambor finns ingen giftorätt eller arvsrätt. Den efterlevande sambon kan dock få halva värdet av bostad och bohag som införskaffats för parets räkning genom bodelning, allt annat tillfaller eventuella barn.

Vill du veta mera, och om fler typer av situationer, rekommenderar Företagarföreningen dig att ta kontakt med en jurist eller varför inte köpa en bok.

Antecknat av Christina Nordensten


Medlemsmöte och Julbord på Salsta slott 6 december 2013

Medlemsmötet på Salsta slott drog många medlemmar! Så många som 34 anmälda representerande 17 företag och en förening, blev efter sjukbortfall 29 personer på plats (15 företag och en förening).

En bedarrad Sven (stormen Sven) tog emot oss med ett sagolikt Salsta slott i vinterskrud. För den tidiga styrelsen var det endast fladdrande tända ljus i slottet på grund av elavbrott. Tack och lov var Björklinge Energi ute och lyfte på granar så vi fick snabbt lite mera ljus med elbelysning igen.

Efter sedvanliga mötespunkter med diskussion om verksamheten för 2014 och  budget, avslutades kvällen med föredrag om hur “Skydda företagaren och företaget” av Christina Nordensten.

Informationen som gavs av Christina baserades på information från och kontakter med Bolagsverket, Adressändring, Upplysningscentralen (UC) och Soliditet. Hur lätt eller svårt är det att “kapa ett företag” och vad kan du som företagare göra för att skydda dig? Vad kan en stöld av din identitet användas till när det gäller dig som företagare? Föredraget gav information och tips om vad som är praktiskt möjligt att göra för att skydda sig. Det finns också en rad saker du kan göra själv för att få mycket snabb information om att någon försökt manipulera ägandet av ditt företag eller använda sig av dina personuppgifter.

Den som inte var med på medlemsmötet kan få informationen som ett dokument via e-post. Tag kontakt med christina snabela nordensten.se

Efter mötet och föredraget gick företagarna en trappa upp där en magnifik julbuffé var uppdukad i övre hallen, dubbeldörrarna uppslagna till kungssalen där ett långbord med vita dukar och levande ljus tog emot. Ett glatt sällskap åt och drack gott med de stora kungaporträtten blickande ned på oss från väggarna. Arne Wiig höjde värjan och berättade lite ur slottets historia, vilket gav mersmak. Vid ena änden av bordet diskuterades livligt om vi inte kunde få en egen pubkväll och verkligen få veta mera om slottet genom Arne.

Vi bröto därefter upp, trotsande Sven, och åkte hem.


Pubkväll och mingel 18 okt 2013

Styrelsen samt en handfull medlemmar samlades på Restaurang Kreta efter kl 17 fredag 18 oktober. Vi minglade om verksamhet 2014 och förslag  till program under medlemsmötet 6 december.

Några förslag till verksamhet 2014 var;
Juridiskt möte – diskussion med och information från vidtalad jurist från Uppsala universitet om arvsfrågor för företagare.
Ekonomi – och vad behöver företagare veta om nya regler (diskussion om olika ämnesområden, vi behöver fler tips från medlemmarna här)
Friskvård för företagare – att hålla till pensioneringen (vidtalad person finns)
Diskussion och information om Upphandling och bästa sätt att formulera anbud
Bjuda in skattemyndigheten för information
Fiberfrågan – bjuda in Uppsala stadsnät för frågor om Vattholma och Skyttorps möjligheter


Team W-pilen sprang Blodomloppet den 22 maj! (2013)

Den 22 maj sprang Team W-pilen med ett lag Blodomloppet!
Det var en fantastisk kväll, med lagom värme och sol vid målgång. En riktig folkfest med 13000 deltagare drygt!
De hurtiga kom från HedByBe AB – Hedlunds Byggteknik & Besiktningar, Nordensten Lift AB och Ängebygårdens produkter och gårdsbutik, + några inbjudna gäster. Det sprangs både halvmil och mil. Nästa år kommer laget att tagga upp och springa milen och snabbaste heatet!

Efteråt fick laget dela på 2 matkassar som räckte gott och väl för de 7 som sprang.

Initiativtagare till denna satsning var Åsa Hedlund på HedByBe AB.


Utflykt och studiebesök – Ängsholmens gård söndag 19 maj 2013

I kungahusets spår besökte 4 företagare med följe Ängsholmens gård. Där fick vi möta Pontus Elvingsson med familj, som driver lantbruk med indiska vattenbufflar på gården. Pontus visar oss runt och pratade om sitt företag och vi fick provsmaka produkterna i gårdsmejeriet. Ostkaka och kaffe intogs i deras lilla café, och vi köpte alla hem goda ostar tillverkade av både buffelmjölk och fjällko.

Ängsholmen har vunnit första pris för sin buffelmozarella i en tävling på Restaurangakademin i år!

IT-verkstad 22 april 2013 i Storvretabiblioteket

“Google Adwords” – så här gör du!
Kenneth Nordensten visade hur man gör för att öka sin synlighet när presumtiva kunder söker efter specifika tjänster eller via särskilda sökord. Inbjudna var endast medlemmar och det kostade inget att komma.  ME Fastigheter fick sig en duvning om Adwords. Nu är Mikke på G!

Om fler medlemmar tycker det här är intressant hör av er till styrelsen så tar vi en repris!

Företagarföreningens utflykt till MackMyra 9 februari 2013

En mindre grupp (några återbud p g a influensa, snösvängen och benbrott) reste med Upptåget till Gävle för att få en guidad visning av fabrikslokalen/tillverkningen och före hemgång möjlighet att ta del av olika tillverkningsmetoder och dess påverkan på smaken på wiskey. Vi kunde konstatera att det som säljs via Systemet ligger en bit ifrån  vad som i övrigt produceras, smakmässigt. Det fanns runda fina smaker med en hint av vanilj, smörkola och cognac, som finstämda maltiga torvtoner från Islay.

Före hemfärd gick halva gruppen på lokal och åt middag på restaurang “Helt enkelt” inne i Gävle. Mycket gott och trevligt!


Sommarkväll med föredrag och middag på Salsta slott – 9 augusti 2012 “Att hålla sitt företag i säljbart skick m.m.” med Hans-Olof Brink

Efter en mycket trevlig och god middag, där 32 personer hörsammat inbjudan till denna sommarkväll på Salsta slott, pratade Hans-Olof Brink inspirerande om små och medelstora företags utmaningar, och gav också flertal råd på vägen. För föreningens medlemmar finns en minnesanteckning som skickas ut på e-post. Den ger i korthet ett sammandrag av föredraget som handlade om; vad tjänar företaget pengar på? och hur tar man reda på vad som bär verksamheten (20-80 regeln). Marknadsföring – resultat och ansvar. 5S – en japansk metod att skapa och upprätthålla ordning och reda. Att hålla sitt företag i säljbart skick, värdera företaget och vilken prislapp?

Du som är medlem – har du inte fått anteckningen senast 1 september, hör av dig till sekreteraren Christina Nordensten på christina@nordensten.se


Sommarkväll på Salsta slott 14 juni 2012 “Bluff-fakturor och Telefonförsäljare”, Uppsala Polisens bästa tips ”Komodo national park – över och under vattenytan”, Mikael Eriksson.

19 medlemmar slöt upp på mötet med agendan: Bluff-fakturor och telefonförsäljare, Uppsala Polisen som föredragare med efterföljande diskussion, och Komodo nationalpark – över och under vattenytan, bildvisning av Mikael Eriksson, researrangör av dykresor i tropiska hav.

Vi fick lära oss att vi absolut inte ska betala när vi får en bluff-faktura! Bestrid den på ett korrekt sätt och anmäl till Svensk Handel, där du också hittar råden för hur du beter dig. Samma företag som bluffar har också ofta eget inkassobolag. Prata med kronofogden om du känner dig osäker eller blir orolig när du får otrevliga krav från dessa bolag.

Polisanmäla eller inte var frågan – jo det kan man göra, men anmälan hanteras på den polismyndighet i den region det bluffande företagets organisationsnummer har sitt säte. Dvs inte självklart Uppsala. Självklart vill polisen veta vad som händer. Däremot är det inte självklart att det går att ta fast de som bluffar, företagen försvinner ofta lika snabbt som de upppstår, de är otroligt slipade och förslagna, och  möjligheten att lagföra dem är genom att följa pengarnas väg och slå till där de tas ut.  Den som tar ut pengarna är oftast inte heller ”skurken” bakom lurendrejeriet.

Har du redan betalat är det oftast inte lönt att stämma. Pengarna har försvunnit bakom kulisserna.

När det gäller telefonförsäljare är de lika slipade som de som hanterar bluff-fakturor. Flera medlemmar hade mycket dåliga erfarenheter. Rådet man kan ge är att var aktsam över vad du säger i telefonen. Det finns möjligheter att banda och klippa ihop det du säger till att du ingår ett avtal eller beställer. Även här ska du akta dig noga för att betala när du vet att du inte sagt ja till en tjänst eller vara.

Slutligen berättade polisen att de åter väckt frågan att även företagare ska få en ångervecka, eller t o m 14 dagar på sig. Argumentet att en ångervecka gör tillvaron osäker för leverantörer tyckte företagarföreningen själv inte håller. Är man ett seriöst företag så är ångervecka inget problem. Problemet uppstår bara om man är ett oseriöst företag med dåliga produkter eller rent lurendrejeri.

Komodo national park – över och under vattenytan, bildvisning av Mikael Eriksson, researrangör av dykresor i tropiska hav. Bildvisning från resa till Komodo nationalpark bjöd på hissnande vackra bilder över och under vattenytan, från en resa på närmare 14 dagar i trakterna av Bali. Resan arrangeras som en resa för dykvana personer med boende på en 4-stjärning relativt nybyggd båt med alla bekvämligheter. Under resan anordnas minst 4 dyk dagligen och på olika plaster runt nationalparkens vatten, varvat med spännande dagsutflykter som varan-observationer.

Stadgar FSVS – fastställda 2013-03-05

Kom gärna med förslag till aktiviteter till någon i styrelsen.